In sommige van die landen zou ik het prima toeven vinden. Bijv. in Venezuela, dat voordat de economie systematisch kapot is gemaakt door Amerikaanse sancties (volgens de speciale rapporteur van de VN verantwoordelijk voor 99% van de economische achteruitgang) een booming economie had waarvan door de sociale programma's van de regering niet langer alleen de bedrijven en allerrijksten profiteerden, maar vooral de gewone bevolking; het land ook dat het eerste was om alle Millenniumdoelstellingen van de VN te halen op het gebied van het verbeteren van de levensstandaard van de bevolking. En het land dat volgens het Jimmy Carter Center dat verkiezingen monitort het beste verkiezingssysteem ter wereld heeft. Dus toen de NOS Maduro een "linkse dictator" noemde was dat een regelrechte leugen, van je 'betrouwbare' media.
Mwah, dat is wel erg kort door de bocht wat je hier stelt hoor. Chavez kwam in 1999 aan de macht met zijn socialistische agenda, en hoewel de relatie met de VS over de jaren wel steeds verder verslechterde kwamen de eerste sancties pas vele jaren later en waren een reactie op het geweldadig neerslaan van protesten. Overigens stelde de Verenigde Naties zelf ook sancties tegen Venezuela in als gevolg van mensenrechtenschendingen he.
Venezuela barst van de olie, maar Chavez ontsloeg een groot deel van het personeel van de oliebedrijven toen zij tegen zijn beleid gingen staken, en verving ze door getrouwen. Daarmee ging er een hoop expertise verloren waarmee de olieproductie compleet instortte en Venezuela daarmee een belangrijke inkomstenbron kwijt raakte.
Het is een vast patroon wat je met veel van dit soort leiders ziet, ze beginnen heel idealistisch en vol met goede ideeen, maar krijgen dan opposite van partijen die niet op dat beleid zitten te wachten. In plaats van een democratische oplossing te zoeken begint men echter de oppositie tegen te werken, de democratie uit te hollen, om uiteindelijk te eindigen in een dicatorschap waar mensenrechten niet meer veilig zijn. Ook zo iemand als Ghadaffi begon ooit heel idealistisch.
Dat promoot ook een vorm van nepotisme dat er voor zorgde dat Maduro de opvolger werd van Chavez en dat kon blijven ondanks dat man meer kwaad dan goed gedaan heeft. Maar er is geen systeem meer in plaats waar hij afgerekend kan worden op zijn wanbeleid.
Ik heb die claim over het Jimmy Carter Center nog eens nagezocht, dat ging specifiek over de manier waarop electronische stemmachines werden ingezet in 2012, dat was tijdens het bewind van Chavez en voor de gootschalige uitholling van de democratie. Het Jimmy Carter Center heeft daar in 2019 nog het volgende statement over uitgegeven:
""In 2012, I applauded Venezuela's use of electronic voting machines as exemplary in the world," said former U.S. President Jimmy Carter. "That characterization since has been misused by Nicolas Maduro to suggest a broad validation of Venezuela's election system as a whole and of subsequent elections that The Carter Center did not observe. In fact, The Carter Center and others routinely have expressed concern about government interference in recent electoral processes".
Dus ja, de NOS mag geheel terecht Maduro een linkse dictator noemen.