Jij wil dus iets veranderd zien wat al een eeuwigheid zo is gegroeid op basis van vraag en aanbod vanwege een fenomeen van de laatste maanden. Laten we voor het gemak even corona als scheidslijn nemen. Het is pas nu dat er veel wandelaars zijn rond 19u00 a 20u00. Voor corona was je regelmatig letterlijk de enige wandelaar als je er op dat moment rondliep. Dit tijdstip was tot voor kort dus nooit een piekmoment, maar juist het rustigste moment van de hele dag.
Er zijn in verhouding maar heel weinig dames die dubbele shifts werken. De dames "plannen" hun pauze ook niet op basis van de drukte. Zij bestellen hun eten op het moment dat ze voelen dat ze honger beginnen te krijgen, of tegen de tijd, dat ze uit ervaring weten, honger te gaan krijgen. Ze kunnen hun pauze ook niet plannen op basis van de drukte, want het ene moment lopen er misschien wel 100 wandelaars rond, maar zijn het alleen maar windowshoppers, of kiezen ze allemaal voor een andere dame, en op een ander moment lopen er misschien 5 of 10 rond, maar willen ze allemaal voor haar kiezen.
Een tussenshift is niet de oplossing. Daar gaat namelijk heel weinig vraag naar zijn. Vergeet niet dat de dagdames, echte dagdames zijn, en die zullen nooit tot 22u00 of 23u00 blijven werken. En voor de nachtdames geldt hetzelfde, dat zijn echte nachtdames en die zullen nooit om 15u00 of zo al beginnen. Op dit moment is de bezetting heel laag vanwege de feestdagen en de daarbij behorende verlofperiode, maar normaal ligt de bezetting tussen de 60% en 70%, wat nog aanmerkelijk lager is dan voor corona, toen de bezetting meestal tussen de 90% en 100% lag.
Wat jij als enige risico ziet is dus niet bestaande. Nagenoeg alle dames die zo een tussenshift willen werken doen dit al, en huren hun kamer voor dag en nacht, en bepalen zelf hun uren volledig. Als er de avond voordien veel klanten geweest zijn, en ze lang doorgewerkt hebben, beginnen ze wat later, en als ze vroeg gestopt zijn, beginnen ze wat eerder. Er is bij een tussenshift voor hun alleen het voordeel dat zij dan minder kamerhuur kwijt zijn, maar daar staat weer tegenover dat ze opnieuw aan vaste uren vast zitten, en niet zelf hun uren volledig kunnen bepalen. Ze kunnen dan niet meer een uurtje langer doorwerken als er veel klanten zijn, maar moeten dan weer op een bepaald moment hun kamer verlaten. Buiten de dames die nu al gecombineerde shifts werken, zal er slechts een handvol dames gebruik maken van zo een tussenshift.
Met je laatste zin zeg je precies zoals het is. Vrijwel alle dames kiezen bewust om uitsluitend de dag of de avond/nacht te werken. Er is bij de verhuurders nauwelijks vraag om gecombineerde uren te werken. Mochten ze die vraag regelmatig krijgen, zouden ze de shifturen wel heroverwegen. De paar dames die wel gecombineerde uren willen werken vinden allemaal wel een plaats waar dit mogelijk is omdat de verhuurders daar nu soepeler mee omgaan vanwege de relatief lage bezetting. Vroeger was dat, met een nagenoeg volledige bezetting ondenkbaar. De verhuurders hebben er nog steeds vertrouwen in, want er gaan nog ramen bijgemaakt worden. Zoals hoger ook al geschreven, die piekuren wat wandelaars betreft rond 19u00 a 20u00 is iets van de laatste maanden, en het is nog afwachten of dit wel gaat blijven duren. Voor hetzelfde geld zakt dit over een paar maanden weer volledig terug in.