In theorie klinkt je verhaal natuurlijk prima. In de praktijk gaat het niet zo werken.
De reden dat klanten de wallen in stand willen houden (afgezien van wat nostalgische overwegingen) is dat de wallen er nu zijn. Dat "erotisch centrum" is een idee fix, het zal er niet komen. Het is een door de autoriteiten beproefde methode om prostitutie de nek om te draaien.
De dames in kwestie gaan gewoon naar een plek waar ze makkelijker geld kunnen verdienen, voor hen biedt het erotisch centrum geen meerwaarde.
Dan het centrum zelf. Dat centrum moet vergund worden, gebouwd worden en geëxploiteerd worden. Alvorens het vergund kan worden zal er een bestemmingsplan gewijzigd moeten worden en zal er één of meerdere investeerders gevonden moeten worden die het centrum willen bouwen en exploiteren. Die zullen de bibob-toets door moeten zien te komen, en waarschijnlijk zelf kapitaalkrachtig genoeg moeten zijn, aangezien er geen bank bij betrokken zal willen zijn.
Dan de procedure. Voordat de eerste paal de grond in kan (niet gaat) zijn we een jaar of 5 verder. Dan moet de business case nog uitgewerkt worden en investeerders gevonden worden. Bouwen zelf hoeft niet lang te duren, maar ik verwacht dat het centrum er niet voor 2035 staat. Reken maar dat de gemeente de wallen niet sluit nadat het centrum gerealiseerd is.
In Den Haag is men met een vergelijkbaar traject bezig, dat komt niet van de grond, en over de ervaringen in Utrecht hoeven we helemaal niet te praten (hoe lang is het Zandpad al weer dicht?)