Bekijk de onderstaande video om te zien hoe je onze site als een web app op je startscherm installeert.
Opmerking: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Lid worden van deze geweldige club? Minder reclame? Meld je nu aan!
RegistrerenAmai, Amsterdam, dé stad waar iedereen naar hunkert, zou zo'n drastische maatregel treffen. Wat een oen is die burgervader. Gaat hij Rotterdam achterna? Geen enkele rosse buurt is daar nog te bekennen. Folkore en meisjes achter het raam: da's pas A,Dam. Na de Corona-pasjes nu ook de prostituepas. Gekker kan het nauwelijks.
Precies, het is de rotzooi-toerist die massaal rond loopt te sjokken, loeren, jolig doen, vrouwen beloeren en uitjouwen, vrijgezellenparty-idioten van heinde en verre die denken leuk te doen "omdat in Amsterdam alles mag", bezopen lopen.de Wallen lopen over van de toeristen, dat is echt niet leuk meer.
@hama Het is geen burgervader maar een Groenlinkse burgermoeder. Dat gezegd zijnde, de Wallen lopen over van de toeristen, dat is echt niet leuk meer.
Kan ik begrijpen diewanderer. Maar als Vlaamse wandelaar kom ik zo'n 10 keer per jaar naar de stad. Als fanatiek (lees: geen hooligan, doch gewoon als supporter) naar je stad. Heerlijk vertoeven daar bij Ajax. De mensen zijn vriendelijk zowel bij De Toekomst of bij de wedstrijden van mijn uitverkoren elftal. Helemaal anders dan hier in België. Nu, ik ben aan eventjes naast de kwestie aan het palaberen. Het is inderdaad zo dat de Wallen overspoeld worden door buitenlandse toeristen die te pas en ten onpas de meisjes bejegenen. Doch hoe ga je dat eigenlijk beteugelen? Alles op de knip zetten???? Met een pasje???? Zou kunnen. Net zoals bij de Covid-besmetting. Ik ben het volledig mee eens dat de miekes beter verdienen. Figuurlijk dan. Want de spottende blikken van een hongerige, vooral, Britse toerist verwerkt bij me walging. Niettemin zou de Stad misschien wel eens moeten overwegen om, in navolging van Antwerpen, een "Mega-Uitstalraam" zoals het Villa-Tinto te introduceren. En daar alles te installeren. Ja, het is ietwat geforceerd. En het komt de gezelligheid van het vroegere Schipperskwartier niet ten goede. Doch intussen is het heel wat kalmer geworden in de buurt. Niet qua wandelaars, maar wel van duistere kerels die daar lang de plak zwaaiden.@hama Het is geen burgervader maar een Groenlinkse burgermoeder. Dat gezegd zijnde, de Wallen lopen over van de toeristen, dat is echt niet leuk meer.
Dat is precies wat de stad overweegt. Wel op een locatie buiten het centrum.. Niettemin zou de Stad misschien wel eens moeten overwegen om, in navolging van Antwerpen, een "Mega-Uitstalraam" zoals het Villa-Tinto te introduceren. En daar alles te installeren.
Woonde je in die door geiltoerisme-tsunami geteisterde wijk dan denk ik dat je standpunt anders zou zijn. Het is domweg te massaal geworden. Het zijn niet de goede klanten die de meeste herrie maken en de boel onder kotsen en pissen.
Een veegactie op de Wallen tijdens het paasweekend heeft de politie 69 overtredingen opgeleverd. Daarnaast zijn er 54 gebiedsverboden uitgedeeld, laat de gemeente Amsterdam weten. De actie was gericht op het aanpakken van straatdealers in het gebied.
Tien verdachten moeten voor de rechter komen, vier kregen een boete. De rest van de zaken moet het OM nog behandelen.
Van de overtredingen gingen er 33 over de handel in nepdrugs. Die middelen zijn door de politie in beslag genomen. Daarnaast is het handelsgeld van de dealers afgepakt. Er zijn ook andere overtredingen geregistreerd, zoals openbaar dronkenschap en verstoring van de openbare orde. Ook enkele straatrovers en zakkenrollers werden tijdens het weekend door de politie gesnapt.
Lik op stuk
Eerder dit jaar besloot Amsterdam straatdealers harder aan te pakken. Volgens de gemeente veroorzaken straatdealers veel problemen in de binnenstad. Met name op de Wallen hangen dealers graag rond. Ze vallen er bezoekers lastig en gedragen zich agressief. Het afpakken van de dagopbrengst en 24-uurs verboden moeten ervoor zorgen dat de overlast van straatdealers minder wordt.
De gemeente zegt in overleg met buurtbewoners ook het cameratoezicht op zogenoemde 'blinde vlekken' verbeterd te hebben. Ook zijn er met ondernemers afspraken gemaakt om straatdealers uit de horeca te weren.
Onbegrip onder ondernemers Wallen over nieuwe maatregelen tegen overlast: "Niet onze schuld"
30 april 2022, 17.36 uur · Aangepast 1 mei 2022, 08.16 uur · Door Flip Linssen
Nadat de drukte in het gebied rondom de Wallen en de Nieuwmarkt tijdens het paasweekend al even groot was als voor de coronacrisis, kondigde burgemeester Halsema vrijdag een aantal nieuwe maatregelen aan om overlast in de buurt in te perken. Komende vrijdag gaan de eerste maatregelen al in: het verkoopverbod van alcohol wordt aangescherpt en de uitbreiding van terrassen moet worden teruggedraaid. Veel buurtbewoners reageren enthousiast, maar ondernemers zijn er niet blij mee: "Dit is een beschadiging van de Amsterdamse cultuur."
"Opnieuw leggen de snel toenemende bezoekersaantallen, en de overlast die dit met zich meebrengt, een onacceptabele druk op de openbare ruimte en de leefbaarheid op de Wallen", schreef de burgemeester in haar brief aan de gemeenteraad. De terrassen moeten daarom vanaf komende vrijdag weer terug naar hun oude grootte. "Het moest een keer gebeuren, dus dat dat nu een half jaar eerder dan gepland gebeurt is zo erg nog niet", zegt een voorbijganger op de Nieuwmarkt.
Waar minder enthousiast op wordt gereageerd is de aanscherping van het alcoholverbod. Op dit moment mag er in detailhandel, cafetaria's en slijterijen tot 22.00 uur worden verkocht, maar vanaf vrijdag mag er op donderdag tot en met zondag nog maar tot 16.00 uur alcohol worden verkocht. Een voorbijganger vindt het plan maar niks: "Mijn vriend woont hier twee straten verder. Als we dan 's avonds een wijntje willen drinken, moeten we veel verder lopen om daaraan te komen."
Maar er zijn ook positieve geluiden, zoals bijvoorbeeld van Els Iping. Zij maakt zich al veel langer hard voor dit probleem, zo loopt ze met buurtbewoners de Wallenwacht om in de avonduren toezicht te houden: "Ik zei het jaren geleden al, dit gaat verkeerd uitpakken. En nu zijn we daar." Ze is blij dat er eindelijk erkenning is. "Er wordt nu toegegeven dat er echt iets moet gebeuren, dat voelt goed. Het is hier een vervuild pretpark geworden."
Groepsvorming na sluiting
Een mogelijke volgende stap is het beperken van openingstijden voor horecazaken in het gebied. Er zou in het weekend een sluitingstijd van 02.00 uur gelden. Volgens Rob van den Brom van café De Zeevaart een slecht idee. "Alle mensen die hier komen en overlast veroorzaken zijn niet onze klanten. Onze klanten zijn buurtbewoners."
Hij denkt dat de overlast op de Wallen dus niet wordt tegengegaan door zo'n maatregel. "Daarbij komen mensen toch wel aan hun drank", zegt een andere horecaondernemer. "Dan staat straks iedereen na de sluitingstijd buiten met ingekochte dranken, net zoals tijdens de avondklok."
Toegangspoortjes
De laatste mogelijke stap betreft het terugdringen naar 70 procent van de bezoekersaantallen voor corona. Allereerst wil de burgemeester hiervoor extra handhaving inzetten. Maar als dit nodig is, zouden in het uiterste geval zelfs toegangspoortjes een mogelijkheid zijn. "Dat is toch kolder", vindt een stamgast van het café van Van den Brom. "Dan staan er straks rijen om dit gebied in te komen, dat levert alleen maar meer overlast op."
Ook Els Iping heeft hier haar vraagtekens bij. "Het kan ook dat mensen dan nog meer uit hun dak gaan omdat ze denken dat ze in het pretpark zijn." Maar een vrouw die al meer dan vijftig jaar in de stad woont, denkt dat ook dat een prima idee is: "Amsterdam is zo veel meer dan stoned en dronken feest vieren, als dat nodig is kunnen ze het best proberen."
Een goede vriend van mij woont al meer dan 30 jaar in het gebied en heeft het steeds drukker en viezer zien worden. Moet hij dus weg omdat de ondernemers er ongehinderd een bende van willen maken om zo massaal mogelijk kaartjes voor sexshows te verkopen?ik denk dat iedereen die rond dit gebied woont zich bewust is wat er gebeurd, anders ga je maar ergens anders wonen toch?
Probleem is natuurlijk dat de gemeente prostitutie panden opkoopt, er vervolgens appartementen van maakt, en daarna gaan de bewoners klagen dat het zo'n rommel in de omgeving is.
Wees ergens blij dat er zoveel toeristen naar Amsterdam komen, de hele binnenstad leeft er zo'n beetje van.
Nou, niet helemaal waar. In dit, tot openlucht pretpark gemaakte, gedeelte wonen gewoon mensen. En die zijn er niet komen wonen toen het zo druk werd maar wonen er al tientallen jaren. Ook in de tijd dat de wallen gewoon de walletjes waren met dames voor plezier van alle leeftijden en er meer 'anoniem langs de ramen gelopen werd', daar komt de uitdrukking Bordeelsluiper -schoenen met rubber zolen zodat je niet hoorde dat er iemand liep- vandaan.Zit wat in, je weet van te voren waar je gaat wonen en dat er overlast zal zijn.
Neemt niet weg dat ze zeker hard op mogen treden richting dronken lui, en rommelmakers.
Als je doelt op de lijken die soms worden gevonden, dat zijn doorgaans ook weer toeristen die al plassend dronken in de gracht tuimelen en dan zijn vergeten te zwemmen.overigens is het overal in Amsterdam een teringbende, kijk maar eens goed wat er allemaal in de grachten drijft, je schaamt je kapot.
Het water in de Amsterdamse grachten is nog nooit zo schoon geweest als nu en wordt alleen maar schoner. Dit komt onder andere doordat de grachtenpanden in de jaren 80 zijn aangesloten op het riool en sinds kort ook alle woonboten. Daarnaast zijn er dagelijks vier boten van Waternet in Amsterdam actief die al het drijvende en gezonken vuil uit het water halen. In de Gouden Eeuw werd het water in de grachten twee keer per dag ververst: met eb en met vloed. Sinds de aanleg van de Oranjesluizen is er geen getij meer.
Dat de grachten nu zo schoon zijn komt ook door gemaal Zeeburg aan de Zeeburgerdijk. Dit gemaal spoelt het water in de grachten door en houdt het schoon. Ook voert dit gemaal het teveel aan regenwater af naar het IJmeer.
Tot een paar jaar geleden pompte het gemaal een paar keer per week vers IJ-water door de Amsterdamse grachten. Maar toen in 2010 bleek dat die eigenlijk al best schoon waren geworden, hoefde dat niet meer. Nu gebeurt het alleen als het zuurstofgehalte van het water te laag wordt. Met gemalen en sluizen in en om de stad zorgen we er verder voor dat het water in de grachten op de juiste hoogte blijft (het waterpeil). Het juiste waterpeil zorgt ervoor dat dat de kades niet overstromen, en iedereen veilig op de grachten kan varen. De waterkwaliteit en hoeveelheid water wordt automatisch elke dag in opdracht van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gemeten door Waternet.
https://www.patrimonia.nl/schone-grachten/
Sommige details had ik achteraf misschien liever niet gelezen maar ja, zo is het leven in al zijn kleurrijkheid nu eenmaal.Lekker man. Vindt het heerlijk om zulk soort berichten te lezen specifiek met jouw ervaring bij de ramen.
@hama Het is geen burgervader maar een Groenlinkse burgermoeder. Dat gezegd zijnde, de Wallen lopen over van de toeristen, dat is echt niet leuk meer.