Het is allemaal niet zo zwart-wit en hoewel
@JokePrive 5 gemeentes noemt waar alleen 'legaal' werken mogelijk zou zijn, zijn er nog veel meer gemeenten waar je 'legaal' kunt werken, omdat er geen beleid is op het gebied van bepaald sekswerk. Als er geen beleid is, kun je ook niet 'illegaal' zijn. Zo hebben veel gemeenten het bijv. wel over een 'exploitant', maar een ZZP'er kan zichzelf niet exploiteren.
In een overheidsdocument kwam ik deze definities tegen, let ook op de fout in de tekst:
De definitie van '
Vergund niet-legaal sekswerk' klopt niet
. De juiste tekst moet zijn:
Vergund niet-legaal sekswerk vindt plaats in een bedrijf met een vergunning, waarbij sprake is van mensenhandel of het sekswerk verricht wordt door een persoon van buiten de EER zonder een geldige verblijfsvergunning voor het verrichten van arbeid.
Het probleem is dat veel gemeenten geen kennis hebben van sekswerk en 'maar wat doen'. Beleid komt vaak tot stand op basis van eigen opvattingen en politieke voorkeuren zonder dat er gebruik wordt gemaakt van experts op dit gebied, zoals Soa Aids Nederland, dat een onafhankelijk expert is op het gebied van sekswerk. Sekswerk is legaal in Nederland. Als er in de APV van een gemeente geen verbod staat op de uitoefening, kan het werken dus ook nooit illegaal zijn. Het beroep zelf is dus nooit illegaal.
Edit: het is goed te realiseren dat veel beleidsstukken niet neutraal zijn. Beleid komt vaak tot stand op basis van politieke voorkeur. Ga dus altijd na wie het stuk heeft geschreven. Een stuk van de SGP zal nooit pro-sekswerk zijn.
Nee, een vergunning wordt niet altijd gevraagd door een gemeente en staat ook geheel los tot je verplichting om je belastingen te betalen. Iedereen hoort verdiensten aan te geven, ongeacht of je een vergunning hebt of niet. Een vergunning is enkel een administratieve eis van een gemeente.