Noord-Korea

Welkom op Girlsreview.nl

Lid worden van deze geweldige club? Minder reclame? Meld je nu aan!

Registreren

Wallie64

Meubelstuk
Forumpionier
3.366
02/07/21
2.328
15
En zo ga je met mensen die niet naar de goede muziek luisteren.


Noord-Korea heeft een 22-jarige man publiekelijk geëxecuteerd omdat hij naar K-pop luisterde, Zuid-Koreaanse films keek en deze verspreidde. Dat meldt het Zuid-Koreaanse Ministerie van Hereniging, dat mensenrechtenschendingen in het buurland documenteert. Het rapport is gebaseerd op getuigenissen van meer dan zeshonderd Noord-Koreaanse overlopers en belicht de strenge censuurmaatregelen van het regime onder leiding van Kim Jong-un.
De jongeman, afkomstig uit de provincie Zuid-Hwanghae, werd in 2022 geëxecuteerd na het beluisteren van 70 Zuid-Koreaanse liedjes, het bekijken van drie films en het verspreiden ervan. Zijn straf was gebaseerd op een wet die in 2022 werd aangenomen en die gericht is op het uitroeien van 'reactionaire ideologie en cultuur'. Deze wet is bedoeld om buitenlandse culturele invloeden te onderdrukken en de ideologische controle over de Noord-Koreaanse burgers te behouden.

Getuigenis van een overloper

Volgens het rapport baseerde de getuigenis van een niet bij naam genoemde overloper, die aanwezig was bij de executie, de beschuldigingen op verklaringen van iemand die leek op een rechter. Dit toont de ernstige gevolgen van het overtreden van de censuurwetten in Noord-Korea.
Naast de consumptie van Zuid-Koreaanse media worden ook andere praktijken als 'reactionair' beschouwd door de Noord-Koreaanse autoriteiten. Zo kunnen bruiden die witte jurken dragen en bruidegoms die bruiden dragen op bruiloften streng bestraft worden. Ook het dragen van een zonnebril en het drinken van wijn uit een wijnglas kan leiden tot zware sancties, hoewel de precieze straffen hiervoor onduidelijk blijven.

Beperkingen op vrijheid van meningsuiting

Een rapport van Human Rights Watch uit 2024 geeft verdere inzichten in de beperkingen op de vrijheid van meningsuiting en informatie in Noord-Korea. Het bezit van niet-goedgekeurde telefoons, computers, televisies, radio's of mediacontent is illegaal en wordt beschouwd als 'antisocialistisch gedrag', dat bestraft kan worden met marteling en dwangarbeid. De Noord-Koreaanse regering treedt regelmatig hard op tegen degenen die toegang zoeken tot verboden media en blokkeert ook Chinese mobiele telefoonverbindingen aan de grens om communicatie met de buitenwereld te verhinderen.
 
Terug
Bovenaan Onderaan