"Organisatie oefende controle over hen uit"
Het gebouw in de Lange Dijkstraat kreeg meermaals politie over de vloer. "Op de derde verdieping van het pand stelde de politie vast dat de kamers van het appartement via een seksadvertentiewebsite te huur werden aangeboden", zegt Lauranne Van Dongen, woordvoerder van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA)."Het appartement, waarvan de slaapkamers waren ingericht om klanten te ontvangen, bestaat uit een leefruimte, een keuken en twee slaapkamers met aansluitend een badkamer", gaat Van Dongen verder. "Doordat de leefruimte met een gordijn is afgesloten van de rest van het appartement, kan er gemakkelijk aan thuisontvangst worden gedaan."
In het appartement verbleven vrouwen van buitenlandse origine. "Uit de vaststellingen bleek duidelijk dat ze het slachtoffer waren van seksuele uitbuiting en dat er controle over hen werd uitgeoefend", aldus Van Dongen. "In de gemeenschappelijke hal van het appartement was er camerabewaking, waardoor de vrouwen continu in de gaten werden gehouden. Ook waren alle gsm's van de dames in het bezit van een leidinggevende, die de deur opende en ook de afspraken voor hen maakte."
Vermoedelijk is er sprake van een organisatie die zich schuldig maakt aan mensenhandel en uitbuiting. "Doordat de aanwezige sekswerkers de Nederlandse en de Engelse taal niet of slechts gebrekkig machtig waren, verkeerden zij bovendien in een kwetsbare positie. De dames beschikten ook niet over een huurcontract en het was onduidelijk aan wie en hoe ze de huurprijzen moesten betalen."
Bron : GVA
Het appartement werd gesloten, die beslissing bevestigde het stadsbestuur. "Het is noodzakelijk om het risico op herhaling van deze praktijken uit te sluiten of op zijn minst te beperken. Noch de eigenaar, noch de huurder neemt zelf initiatief om de kwetsbare sekswerkers te beschermen", stelt het stadsbestuur in een persbericht. Het appartement wordt daarom voor een maand verzegeld, en er moet een conformiteitsattest komen dat bewijst dat het pand veilig en bewoonbaar is.