Dat is ingewikkeld, want die technologie is momenteel in een stroomversnelling terecht gekomen. Bedrijven zoals sensity.ai bieden wel (betaald) services aan om ze te herkennen. Maar er zijn een aantal dingen waar je als consument op kunt letten. AI-gegenereerde foto's vallen vaak op door:
- De positie van de ogen. Die zitten altijd op exact dezelfde plek op de foto. Is namelijk het referentiepunt voor AI om een gezicht omheen te genereren.
- Artefacten op de achtergrond. Meestal is de achtergrond onscherp, maar zie je hele vreemde kriebels op de muur of omgeving.
- De kraag van kleding. Daar zitten vaak wat vreemde randen in die niet kunnen kloppen.
- Juwelen. Soms zie je bij AI-gegenereerde vrouwen dat ze maar 1 oorbel dragen, of dat een ketting ineens ophoudt.
- Oren. De meeste mensen hebben symmetrische oren, terwijl de AI-gegenereerde personen vaak twee afwijkende hoogtes of vormen hebben.
Het is geen exacte wetenschap, helaas. En morgen kan de techniek alweer zo ver zijn dat bovenstaande niet meer opgaat. Zeker als je kijkt naar deepfakes en het gebruik van iemands echte gezicht op andermans lichaam... de truuk was tot voor kort dat iemand even met zijn hand voor zijn gezicht langs moest zwaaien. Maar ik heb al deepfakes gezien waarin dat ook wordt omzeild.
Hoe omzeil je deepfakes, dat wil zeggen gezichten en lichamen die met behulp van kunstmatige intelligentie gegenereerd zijn en niet werkelijk bestaan.