• De zoekmachine ligt er uit. Is bekend en in onderzoek.

Artikel: Yin Yang: toetsingskader en tijdsverloop in balans

Welkom op Girlsreview.nl

Lid worden van deze geweldige club? Minder reclame? Meld je nu aan!

Registreren

f4fun

Stamgast
727
02/08/21
9.422
15
Bron: avdw.nl


Yin Yang: toetsingskader en tijdsverloop in balans

De burgemeester van Roermond besloot in 2017 terecht tot de sluiting van saunaclub Yin Yang op grond van artikel 13b van de Opiumwet, zo oordeelde de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: de Afdeling)' in 2019. Het besluit met de daaropvolgende mededeling van de burgemeester dat hij de club feitelijk zou sluiten werd in 2021 genomen. Dat besluit werd door de Afdeling vernietigd en de burgemeester mocht een nieuw, beter onderbouwd, besluit nemen. Op 31 januari 2024 heeft de Afdeling overwogen dat hij daar niet in is geslaagd.

Uit een door Omroep Brabant en de NOS verrichte analyse van sinds 2022 gepubliceerde uitspraken over sluitingen op grond van artikel 13b van de Opiumwet, bleek deze maand dat burgemeesters in bijna 30 procent van de gevallen door de bestuursrechter worden teruggefloten. Waar een sluiting van een drugspand lange tijd met enige zekerheid bij de rechter overeind gehouden kon worden, is dat dus zeker niet meer het geval.

Dat de lat steeds hoger ligt, en door tijdsverloop nog eens extra hoog komt te liggen, wordt geïllustreerd door de langlopende zaak met betrekking tot de sluiting van saunaclub Yin Yang waar de Afdeling op 31 januari 2024 de laatste uitspraak in gedaan heeft.

De burgemeester van Roermond heeft op 23 februari 2017 besloten tot de sluiting van saunaclub Yin Yang voor de duur van 12 maanden na drugsvondsten op 26 november 2016. Sinds het besluit van 23 februari 2017 werd over de sluiting geprocedeerd. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in een uitspraak van de Afdeling van 16 januari 2019, waarin de Afdeling het besluit van de burgemeester in stand heeft gelaten.

Op 6 februari 2019 heeft de burgemeester laten weten het sluitingsbevel feitelijk uit te voeren en is de club van 25 februari 2019 tot 24 februari 2020 daadwerkelijk gesloten geweest. Een gang naar de civiele rechter om de feitelijke sluiting aan te vechten mocht de clubeigenaar niet baten.

De clubeigenaar had zich echter ook in een bestuursrechtelijke procedure op het standpunt gesteld dat aan de feitelijke sluiting een appellabel besluit ten grondslag lag, waar hij bezwaar tegen gemaakt had. De Afdeling heeft dat in een uitspraak van 8 december 2021 (ECLI:NL:RVS:2021:2756) bevestigd: wanneer meer dan een jaar is verstreken sinds de in een besluit genoemde sluitingsdatum, moet de burgemeester de noodzaak om alsnog te sluiten opnieuw beoordelen en deze beoordeling is een appellabel besluit. De Afdeling heeft in dat verband overwogen dat de burgemeester in een nieuw besluit moet onderbouwen waarom nog steeds wordt gerechtvaardigd dat de sluiting plaatsvindt en dat deze plaatsvindt voor de te bepalen sluitingsduur.

Het nieuwe besluit heeft de burgemeester op 23 maart 2022 genomen. De burgemeester heeft het bezwaar van de club tegen het besluit tot feitelijke sluiting van 6 februari 2019 ongegrond verklaard en onder verwijzing naar feiten uit de periode 2016-2018 onderbouwd waarom sluiting nog steeds aangewezen was.

De Afdeling heeft in de uitspraak van 31 januari 2024 beoordeeld of de burgemeester in deze onderbouwing geslaagd is en heeft geconcludeerd dat dat niet zo is. Er is niet gebleken dat de sluiting nog nodig was om de loop uit het pand te halen, de bekendheid van de club als drugspand te doorbreken, herhaling te voorkomen of een signaal te geven dat drugshandel niet wordt getolereerd. Na de geconstateerde overtreding op 26 november 2016 hebben zich volgens de Afdeling geen concrete feiten voorgedaan, althans heeft de burgemeester die niet voldoende onderbouwd naar voren gebracht, die de sluiting op 25 februari 2019 konden rechtvaardigen.

De Afdeling heeft het besluit van de burgemeester om de saunaclub na zo'n lange tijd nog te sluiten onevenredig geoordeeld en het besluit vernietigd.

Deze uitspraak onderstreept het belang van een zorgvuldig onderbouwd besluit tot sluiting van een drugspand en het toenemende belang daarvan wanneer meer tijd verstreken is na de constateringen die tot de sluiting hebben geluid. Bestuursrechtelijk is deze uitspraak het sluitstuk.

Het ligt echter in de lijn der verwachting dat de saunaclub met de uitspraak van de Afdeling in de hand bij de burgerlijke rechter schade zal claimen wegens de sluiting waarvan nu vaststaat dat die onterecht was.

ABRvS 31 januari 2024, www.rechtspraak.nl; ECLI:NL:RVS:2024:374
 
Het ging om nog geen 7 gram van een klant in een privelocker... en werd daarom bestempeld als drugspand?

en 3000 kg = 3 miljoen gram heeft geen enkel gevolg voor het schip of de afhandeling in de haven... leg mij het nog eens uit.

 
Het ging om nog geen 7 gram van een klant in een privelocker... en werd daarom bestempeld als drugspand?

en 3000 kg = 3 miljoen gram heeft geen enkel gevolg voor het schip of de afhandeling in de haven... leg mij het nog eens uit.

Burgemeesters willen zichzelf soms ook gewoon profileren en rennen dan met oogkleppen op een bepaalde richting op met alle ambtenaren er achteraan. Kijk eens hoe daadkrachtig ik ben! Dan krijg je dit soort fouten als niemand voldoende tegenspraak biedt.
 
De exploitant moet zeker iedere bezoeker gaan visiteren op verboden waar. Dat is natuurlijk onmogelijk. Dan kun je heel wat hotels ook gaan sluiten. De katholieke burgemeester heeft haar kans gegrepen. De economische en imago schade is natuurlijk groot. Vandaar dat zoveel seks exploitanten de handdoek al in de ring hebben gegooid. Met zoveel onzekerheid kun je niet werken. En dan is men verbaasd dat er zoveel illegale prostitutie is gekomen. Net als de drugshandel, die is niet te bestrijden. Maar wel een verschil: in een wietplantage zie je duidelijk wiet, in een illegaal bordeel en stel dames en heren die gezellig een kopje thee drinken. Die zeggen natuurlijk niets. Wordt het pand met de wet Bibob gesloten dan zitten ze zo weer ergens anders, met dank aan internet. Een mystery guest, in de VS lachen ze daarom.
 
Laatst bewerkt:
Het ging om nog geen 7 gram van een klant in een privelocker... en werd daarom bestempeld als drugspand?

en 3000 kg = 3 miljoen gram heeft geen enkel gevolg voor het schip of de afhandeling in de haven... leg mij het nog eens uit.

7 Gram beste muis, wordt aangemerkt als een handelshoeveelheid.
En dat burgemeesters niks doen tegen schepen is inmiddels gelochenstraft door het sluiten van een heel containeroverslag bedrijf in Zeeland.

Overigens is een lijntje, pilletje met een hoerige dvp mijn favoriet.
 
7 Gram beste muis, wordt aangemerkt als een handelshoeveelheid.
En dat burgemeesters niks doen tegen schepen is inmiddels gelochenstraft door het sluiten van een heel containeroverslag bedrijf in Zeeland.

Overigens is een lijntje, pilletje met een hoerige dvp mijn favoriet.
Dat overslag bedrijf waar je het over hebt, daar was de directie corrupt en werkte actief mee aan de invoer. De schepen zelf laat men ongemoeid.
 
De drugshandel is prima te bestrijden. Alleen niet op de manier waarop Nederland het nu doet. Wat we nu doen leidt tot een narcostaat (en volgens sommigen zijn we daar al).

Noem eens 1 land waar de drugshandel "prima" word "bestreden" nu?

Je kunt het in alle landen illegaal krijgen...
 
Noem eens 1 land waar de drugshandel "prima" word "bestreden" nu?

Je kunt het in alle landen illegaal krijgen...
Dat zijn wel twee verschillende dingen.

Als het uitgangspunt van "bestrijden" is dat de drugshandel verdwijnt, dat is geen haalbare kaart (zonder het land in een absolute politiestaat te veranderen dan).

Maar het mag toch hopelijk ook duidelijk zijn dat we in ieder geval in Nederland de drugshandel niet bestrijden?

Anyways, ik ga off topic hier.
 
Voor iedere kilo die gevonden wordt, glipt 2 kilo erdoorheen.
Feit is dat zelfs met goeie internationale samenwerking, het aanpakken van drugshandel zeer lastig is.
Zie de war on drugs in de USA en Mexico.

Ergens ook wel logisch dat een geldigheidsduur wordt gezet op zulke besluiten
Blijft het lullig voor de eigenaar? Zekers.
Maar het biedt ergens ook hoop om na een jaar mogelijk weer te kunnen starten. Want de kosten (huur of hypotheek gwl ) die lopen wel gewoon door.
 
Nou ja jij stelt hierboven dat we het helemaal verkeerd doen hier en suggereert dat je het antwoord weet op hoe het wel zou moeten
Dan is het toch niet gek om te vragen die wijsheid met anderen te delen?
Ok, I'll bite.

De volkomen normalisatie van het gebruik van harddrugs.
De ondermijning van de rechtsstaat.
De moorden op Wiersum, de Vries, meneer B.
Explosies en drugslabs die veiligheid van de samenleving in gevaar brengen.
Zware bedreiging aan het adres van officieren.
Economische vervlechting van onder- en bovenwereld.

Italiaanse politie en justitie hebben Nederland bij herhaling gewaarschuwd dat de door Nederland ingeslagen weg heilloos is.

Maar menéér van hotzendorf vindt dat het allemaal geweldig gaat. Want menéér van kotzendorf heeft geen last van die uitwassen in zijn D66-paradijs.

En uiteraard wordt dan het Amerikaanse beleid genoemd, en wat er in Mexico gaande is, als "bewijs" dat de "war on drugs" niet werkt. Schijnbaar zijn er hier een aantal behoorlijk zachtgekookte appeasers aanwezig die het allemaal maar zielig vinden.

Maar goed, menéér van kotzendorf... het is niet zo ingewikkeld.
Allereerst bij iedereen tussen de oren laten landen dat gebruik van cocaïne, xtc en andere aanverwante rotzooi direct bijdraagt aan ondermijning, bedreiging, moord en doodslag.
Er is de afgelopen 20 jaar of zo gigantisch bezuinigd op politie en justitie. Dus, investeren in opsporingsapaciteit. Internationale drugscriminaliteit aanpakken als internationaal probleem, dus internationale samenwerking intensiveren. Georganiseerde internationale criminaliteit aanmerken als staatsondermijnend en daarmee capaciteit van de AIVD gebruiken (en deze dus ook uitbreiden). Infiltreren, verstoren, van binnen uit uitroeien.
 
Bedankt voor het compliment Hansjuh, ik ben echter maar een eenvoudige boerenlul en geen criminoloog zoals jij , het oplossen van de drugsproblematiek valt gelukkig niet binnen mijn verantwoordelijkheden

Maar als je het mij als volslagen leek zou vragen zou ik zeggen dat die Amerikaanse aanpak met een hoop explosies CIA agenten, schietpartijen levenslange gevangenisstraffen enz , enz Afgezien van een aantal matige actiefilms en nog slechtere tv series ook geen ene reet opgeleverd heeft

Het zal ondertussen een jaar of 40 zijn dat Reagan hem afkondigde en om nou te zeggen dat het eind in zicht komt ?
Het zou zomaar eens de tweede tachtig jarige oorlog kunnen worden

Net zoals de drooglegging niets anders gedaan heeft dan een zootje straatcrimineeltjes in rijke Maffiabazen te veranderen
Grotere pakkansen en zwaardere straffen drijven alleen de prijzen maar op

Doodstraf invoeren voor dealers zoals die ex president van de Filipijnen wilde ? Wat maakt dat die gasten nou uit , ze vermoorden elkaar al op de meest gruwelijke manieren , dus daar zijn ze helemaal niet bang voor

Maar ja ik ben maar een amateur in een D66 paradijsje
Ik denk dat ik dat soort zaken maar overlaat aan streetwise tough guys zoals jij , jongens van de straat uit de Haagse achterbuurten , dan komt het vast helemaal goed
 
Laatst bewerkt:
Ja maar daar ging het om
Dit is niet op te lossen.
Zolang er mensen gedwongen worden om een oogje toe te knijpen.
Want niemand wil een vroegtijdig overlijden van zichzelf of partner of famile.
Duidelijk?
Bestrijden doen we al eeuwen dat gaat prima, uitbannen niet. Dat is met criminaliteit, sexueel misbruik ook. Niet bestrijden is geen optie dan loopt het teveel uit de hand.
 
ja heheh, wat je nu zegt is dat criminele activiteiten illegaal zijn

als je een zoute haring gebruikt om een bank mee te overvallen is dat ook illegaal
Kan je beter een pot rolmopsen meenemen , tegen de tijd dat je tegenwoordig online een afspraak met een bank gemaakt hebt om sowieso maar binnen gelaten te worden heb je in plaats van die haring alleen nog maar een zwerm groene aasvliegen over
 
Terug
Bovenaan Onderaan